از نظر شرعی نگاههای حرام عبارتاند از:
- نگاه به چهره آرایشکرده زن.
- نگاه به زیورآلات زن.
- نگاه بهعکس بی حجاب زن آشنا.
- نگاه با ریبه (ترس افتادن به حرام).
- نگاه زن به بدن مرد نامحرم (بهجز صورت و دستها)، البته در این مسئله بین مراجع اختلافنظر وجود دارد و آیات عظام سیستانی، فاضل، مکارم، نوری و وحید فتوایشان این است که اگر نگاه زن به بدن مرد نامحرم، بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه باشد، اشکال ندارد.[1]
- نگاه به تمام بدن زن نامحرم (بهجز صورت و دستها تا مچ).
- نگاه هوس آلود (هرچند بهصورت و دستها و یا به بدن همجنس)[2]
در این میان شاید برایتان سؤال باشد که نگاه بدون ریبه و غیر هوس آلود به بدن نامحرم(غیر از صورت و دستها) یا نگاه مرد به چهره آرایشکرده زن نامحرم چرا حرام است؟
پاسخ:
جالب است بدانید که برخی از روانشناسان معتقدند که 75 درصد از شناخت انسانها ما از جهان خارج، از طریق بینایی حاصل میشود و فقط 25 درصد دیگر از طریق شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی.[3] ازاینرو میزان تحریکپذیری انسان از طریق چشم بسیار زیاد است و اگر موقع نگاه کردن به نامحرم فرد تحریک نشود، ممکن است درزمانی دیگر تصاویر نامحرم که در حافظهاش ثبتشده است در ذهن و خیال انسان حاضر شود و او را تحریک نماید.
چه بسا ممکن است که تصویرها، چهرهها و صحنههای محرّکی که در دوران کودکی در حافظه ثبتشده است، در دوران بلوغ در ذهن و خیال حاضرشده و موجب گناه شود.
چشمچرانی بهقدری در تحریک غریزه جنسی مؤثر است که حتی برخی از سالخوردگان زمینگیر را نیز تحریک کرده و بهعکس العمل وامیدارد.
ازاینرو از نظر اسلام نهتنها نگاه هوس آلود و با ریبه به بدن نامحرم حرام است، حتی نگاه بدون ریبه و غیر هوس آلود به بدن نامحرم(غیر از صورت و دستها) و نیز نگاه مرد به چهره آرایشکرده زن نامحرم حرام می باشد.
[1]. رساله دانشجویی، احکام نگاه، ص 202.
[2]. رساله دانشجویی، احکام نگاه، ص 197.
[3]. روانشناسی عمومی دانشسرای تربیت معلم، ص 25.
درباره این سایت